Retire Before Mom and Dad: The Simple Numbers Behind A Lifetime of Financial Freedom1 minuuttia

Näitä FIRE-kirjoja tulee nyt arvosteluun vauhdilla. Autolla ajo ja treenit antavat aikaa kuunnella ja kun kerran kiinnostusta riittää, niin tulkoot. Retire Before Mom and Dad on osa viime vuosina julkaistujen FIRE-kirjojen joukkoa. Nimestään huolimatta kirjassa ei viritellä sen isommin kilpa-asetelmia vanhempien kanssa, vaan kirja keskittyy hyvin pitkälle korkoa korolle- laskentaan ja FIRE:n perusasioiden kertaamiseen Yhdysvaltalaisittain.

Kirja on itse asiassa niin perusasioissa kiinni, että siitä on vaikea sanoa kovin paljon. Se käy toki selkeästi ja kattavasti läpi korkoa korolle- ilmiön, säästämisasteen vaikutuksen FIRE-aikatauluun, elämäntyylin vaikutuksen säästämisasteeseen ja jenkkien vero-, vakuutus- ja eläkesäästökuviot. Perusasiat esitellään hyvin, mutta painottuminen hyvin selkeästi jenkkijärjestelmään tekee kirjasta osin raskassoutuisen.

Kun 401k:n, IRA:n, Roth IRA:n jne. erot on lukenut tai kuunnellut muutamaan kertaan, ne alkavat jo olla kärpäsen surinaa korvissa meille TyEL- tai YEL-järjestelmän piirissä operoiville. Suomalaiselle lukijalle jää käteen lähinnä esimerkit elämäntyylin vaikutuksesta säästöasteeseen ja niistä lasketut lukuisat korkoa korolle- esimerkit.

Sinänsä tuollainen korkoa korolle- tykittely on välillä erittäin terveellistä, vaikka asia olisi jo tiedossa. Kohta neljänkymmenen elinvuoden kohdalla olen todennut, että ongelma on harvoin jos koskaan tiedon puute. Ongelma on lähes aina se, että tietoa ei laiteta käytäntöön tosielämässä. Kun latten vaikutuksen omaisuuden määrään 45 vuoden päästä lasketaan auki kerta toisensa jälkeen, sillä on vaikutusta. Se jää takaraivoon.

Kuuntele, tai lue jos FIRE:n perusasiat tai korkoa korolle- ilmiö on vieras tai kaipaa kertaamista.