5AM Club: Own Your Morning, Elevate Your Life4 minuuttia

Mitä saadaan, kun yhdistetään muutaman suosituimman self help-kirjan opit, Ayn Randin Atlas Shruggedin radiopuhemonologi ja Paolo Coelhon Alkemisti? Vastaus on tämä self-help- kirjojen kalkkuna, 5AM Club: Own Your Morning, Elevate Your Life, eli suomeksi 5AM Club: Ota Aamut Haltuun, Kohota Elämääsi. Jos olet kuullut käsitteen voittajatunti (englanniksi victory hour), se on tästä kirjasta.

Kuuntelin kirjan englanniksi ja se toimii paremmin alkukielellä, kuin suomeksi. Englanti todellakin on hyperbolan kieli ja sille tämän kirjan tyylilaji on jossain määrin sitä itseään. Suomen kieli on suoraviivaisempi. “I don’t suffer fools gladly”, mukailisi Suomen kieli Paavalin toista korinttolaiskirjettä.

Viime keväänä totesin tuskallisen muutaman tunnin jälkeen, että Suomeksi kuunneltuna on paljon vaikeampi sietää jatkuvaa bullshit bingo-tykitystä, joksi kirjan lukukokemus muodostui. Kirja oli yksi hyvin harvoista, joiden kuuntelun olen jättänyt kesken. Nyt halusin palata kirjaan, parista syystä.

Olen alkanut herätä aamuisin 5:30. Kirjoitan aiheesta joskus oman blogikirjoituksen, mutta toistaiseksi olen ollut äärimmäisen tyytyväinen. En anna aikaisista aamuheräämisistä kunniaa 5AM clubille, mutta halusin silti antaa mahdollisuuden kirjalle, joka on yksi tunnetuimpia aikaisen heräämisen kannattajia. Voisiko kirjassa piillä vielä jotain oivalluksia aikaiseen heräämiseen liittyen, jotka eivät ole nousseet esiin kirja-arvosteluissa, tiivistelmissä tai toisissa self-help kirjoissa?

Halusin varmistaa, etten menetä jotain oleellista. Kirjan tyyli on nimittäin sellainen, että se vihjaa ja vihjaa, että jotain oleellista tietoa on kohta tulossa. Ja sitä saa sitten odottaa. Nyt voin jo paljastaa: en menettänyt mitään jättäessäni kirjan kesken.

Kirja on siis faabelityyliin kirjoitettu. Se tarkoittaa, että päähenkilöillä ei ole nimiä. On vain yrittäjä, taiteilija, miljardööri (okei, miljardöörillä on nimi Stone Reilly) ja Lumoaja. Yrittäjä on nuori naispuolinen tech startup-yrittäjä. Taiteilija on rastatukkainen maalaaja, jota prokrastinointi estää saavuttamasta parasta tasoaan. Miljardööri on lumoajan opeilla menestynyt yrittäjä, joka kierrättää sankareita ympäri maailman opettamassa aikaisen aamun ihanuuksia ja lumoaja on Tony Robbins-tyylinen puhuja ja opettaja.

Self help- kirjoissa ongelma on harvoin se, että niiden opettamat asiat eivät olisi hyviä tai oivaltavia. Aivan samoin, kuten laihduttamisessa (syö vähemmän kaloreita kuin kulutat), ideat ovat usein hyvin yksinkertaisia, ja oleellisinta on, miten asia esitetään niin, että se on viihdyttävää, mukaansatempaavaa ja saa vielä ihmiset tekemään jotain.

Tuntuu, että kirjailija on innostunut suunnattomasti muutamista viime aikojen parhaista self help-kirjoista (ei se mitään, niin minäkin innostuin) ja jostain suostuimmista faabelityyppisistä kirjoista, kuten Paolo Coelhon Alkemistista. Ja siitä on muodostunut idea paketoida self help-opit faabeliksi. Valitettavasti toteutus on epäonnistunut.

Self help toimii monesti sen vuoksi, että jokin yleinen oivallus kerrotaan usein yksittäisen ihmisen kamppailun kautta. Eläytymällä ihmisen kokemukseen voimme omaksua myös sen tarjoamat opit. 5AM clubissa tämä ei toimi. Ei meillä ole mitään syytä ylevöityä siitä, että jokin kuvitteellinen tönkösti kirjoitettu miljardööri on kuulemma tullut rikkaaksi ainoastaan sen takia, että hän herää klo 5.00. Tai sen vuoksi, että miljardööri heittää 10 punnerrusta huutaen samalla “Own your mornings, elevate your life”.

Kirja on kuunneltuna pitkä, 11h ja 4min joita en elämästäni saa takaisin. Näistä ehkä 30min on asiaa ja loput on puisevia hahmoja, surkeaa monologia tai dialogia ja typeriä ja muka yllättäviä juonenkäänteitä. Kirja on kaunokirjallisilta ansioiltaan juuri niin huono, kuin mitä kuvittelen kioskikirjallisuuden olevan. Todennäköisesti mikä tahansa usvainen romanssi lentokentän kirjakaupasta päihittäisi tämän kaunokirjallisissa ansioissa 10-0.

Kaikki asia on yritetty kirjassa paketoida erilaisiksi malleiksi, menetelmiksi tai iskulauseiksi, luultavasti mieleenpainumisen helpottamiseksi. Voittajatunti on tunnetuin ja sinänsä toimiva esimerkki. Yleensä oivallukset jäävät kuitenkin tussahduksiksi.

Esimerkkinä kirjassa pitkään suurena salaisuutena pantattu 20:20:20- kaava, joka tarkoittaa, että sinun pitäisi voittajatunnin aikana liikkua 20 minuuttia, keskittyä / meditoida 20 minuuttia ja opiskella 20 minuuttia. Ja näitä löytyy lisääkin: 90/90/1- sääntö ja 60/10 metodi. Minun piti googlata nämä esimerkit, koska en niitä enää muistanut, saatikka mitä ne tarkoittivat. Ja lopetin sentään kuuntelun eilen, en puoli vuotta sitten.

Eli ymmärsittekö? Kirja on huono. Kaunokirjalliset ansiot 0. Ideat on lainattu muista self help oppaista. Pysy kaukana. Sen sijaan kannattaa lukea alla listatut kirjat. Saat suunnilleen samat oivallukset, paljon paremmin paketoituna ja tunnetuimmista lähteistä. Siten oivalluksetkin ehkä oikeasti tarttuvat, eivätkä mene ohi.

  • Hyvien tapojen rakentamisesta. James Clear: Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones
  • Tehokkaista aamurutiineista. Hal Elrod: The Miracle Morning: The Not-So-Obvious Secret Guaranteed to Transform Your Life (Before 8AM) 
  • Unen tärkeydestä. Matthew Walker, PhD: Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams
  • Tavoitteellisesta harjoittelusta. Anders Ericsson: Peak: Secrets from the New Science of Expertise
  • Ajattelun voimasta. Napoleon Hill: Think and Grow Rich