Playing with FIRE (Financial Independence Retire Early): How Far Would You Go for Financial Freedom?5 minuuttia

Oletko koskaan alkanut kuuntelemaan äänikirjaa Audiblestasi, vain huomataksesi että se kuulostaa yllättävän tutulta? Ihan kuin… olisit kuullut sen joskus aiemminkin? Ja kuitenkaan et ihan saa palautettua mieleen, mikä kirjan sisältö oli? Joo, en minäkään.

Mutta kaverit on kertoneet, että se on vähän hölmö tunne, kun huomaa puolen tunnin kohdalla, että tämänhän on kuunnellut jo aiemmin. Kuulemma sellaisen Bon Voyage-tunteen, että olet ollut tässä ennenkin, voi välttää, jos pitää muistiinpanoja lukiessaan. Tai kirjoittaa kirja-arvosteluita. Joten palveluksena itselleni (ja yleisölle), kirjoitan vähintään lyhyen arvostelun kaikista lukemistani tietokirjoista.

Kunnian aloittaa saa äänikirjana kuunneltu Playing with FIRE (Financial Independence Retire Early): How Far Would You Go for Financial Freedom?

Kirja on kumppani ja samalla dokumentoi samannimisen dokumenttielokuvan syntytarinaa. Varsin hyvätuloinen pariskunta Kaliforniasta saa saman oivalluksen, kuin niin moni meistä: maaninen työnteko ja yritys korvata vapaa-ajan puute ostamalla on lyhyt tie onneen, ja saapuu harvoin perille. Edes silloin kun työstään tykkää.

En meinannut aluksi edes lukea/kuunnella tätä kirjaa, hölmöstä syystä.

Jokainen ponnistaa omista lähtökohdistaan. Kirjan kertojan perheensä kanssa rantatalosta Kalifornian Coronadosta yli ja 10 000 dollarin nettokuukausituloista (ja menoista). Ja tämä lähtökohta oli sellainen, joka melkein jätti tämän keskipitkän (226 sivua, 4h 37min) kirjan hyllyyn. Onneksi tämä kuitenkin tarttui Audiblen ostoskoriin ja päätyi kuunteluun. Miksi näin?

Olin törmännyt kirjan kohdalla kritiikkiin, joka tuomitsi sen perheen lähtökohtien vuoksi epärelevantiksi ja epäkiinnostavaksi. Kuulemma reilusti päälle $100 000 nettona tienaava perhe, joka päähänpiston seurauksena muuttaa isän ja äidin kellariin säästämään rahaa ja tekemään dokumenttielokuvaa, pilaa koko FIRE-liikkeen maineen. Menin tekemään sen, mitä ei ikinä pitäisi tehdä: uskomaan vihaajia. Kirja on nimittäin ihan kelvollinen.

Mutta on kritiikissä myös itua. Sanotaan heti alkuun, että kyseessä ei ole mikään askel askelelta etenevä opas taloudelliseen itsenäisyyteen.Jos et tiedä mitä koko firetys tarkottaa, voi olla, että löydät tästä ihan hyödyllisiä vinkkejä, sillä kirja kyllä esittelee FIREtyksen peruskonseptit. Mutta se ei ole kirjan ydin.

Jos perusideat firetyksen takana ovat hallussa, touhu tuntuu välillä hapuilevalta. Kirjan pari ei ole myöskään millään mittarilla keskiverto tavan tallaaja. Jos et siedä hyvätuloisten itkua omista ongelmistaan, ei kannata lukea tätä kirjaa.

Minuun kirja kolahti, koska pystyn samaistumaan lähtökohtaan. Elämäntyyli on leventynyt tulojen kasvun myötä. Kaikki tietävät tunteen, kun kaikki raha mikä tulee sisään, menee myös ulos. Ei ole oleellisinta, mitä kirjan pariskunta tekee. Oleellisinta on, että he tekevät analyysin, jossa eivät ole tyytyväisiä elämäntilanteeseensa ja päättävät muuttaa. Ja sen jälkeen he toteuttavat muutoksen.

Tuo rohkeus tehdä muutoksia on kirjan ensimmäinen iso opetus. Olisi helppo jähmettyä ulkoisesti hyvään elämään, koska sen eteen on tehty paljon töitä ja laitettu kiinni paljon euroja (tai dollareita). Iso muutos on aina pelottavaa, se on aina myös iso riski.

Toinen iso opetus on se oivallus, että yleensä onni ei tule mistään isosta muutoksesta, ei edes firetyksestä. Vaikka ihminen jatkuvasti siihen harhaan ajautuukin: jos muutan elämäni näin, jos ostan tuon unelmatalon, jos saan tuon auton tai säästän miljoona euroa, niin sen jälkeen olen tyytyväinen.

Kolmas iso opetus on, että vaikka säästäväisyys ja taloudellinen itsenäisyys ovat avaimet vapauteen, elämä ei voi olla pelkkää säästämistä. Jos haluaa asua rannalla Kaliforniassa, tai hipsterikaupungissa Oregonissa, siihen kannattaa panostaa, vaikka se ei olisikaan se edullisin vaihtoehto. Silloinkin voi pitää mielessä taloudellisen itsenäisyyden tavoitteet ja skaalata omia tarpeita.

Näiden opetusten ristiriitaisuus tavoittaa jotain oleellista elämästä yleensä ja taloudellisen riippuvuuden tavoittelusta erityisesti. FIRE voi ohjata ajattelua, toimintaa ja tekemistä hetken aikaa, mutta aivan samalla tavalla, kuin rantatalo Kaliforniassa ei tee kenestäkään onnellista, ei sitä myöskään tee 24/7 fokus säästämiseen.

Jotkut asiat kirjassa saavat myös ajattelemaan Suomen ja Yhdysvaltain yhteiskuntien eroja. Bemari joka maksaa $450/kk on jenkeissä kallis yli 100 000€ vuodessa puhtaana käteen tienaavalle pariskunnalle. Suomessa se olisi halpa. Kun taas $2500 kuukaudessa lastenhoitajaan tuntuu Suomesta katsoen käsittämättömältä.

Tälläiset yllättävät erot ja vastakkainasettleut, outoudet sinänsä tutun joukossa, herättelevät hyvin omaa ajattelua. Mikä meillä on hyvin? Ja mikä huonosti?

Summa summarum

Lue jos lifestyle creep on isompi ongelma, kuin ansaintataso. Lue jos olet vasta siirtymässä työelämään, ja uskot voivasi ottaa opiksi muilta, että materia ei tee onnelliseksi.

Älä lue, jos haluat hyvän teknisen oppaan taloudellisen itsenäisyyden tavoitteluun.

Plussat

+ Herättelee ajatteluvan muutokseen jos olet keski- tai hyvätuloinen ja juuttunut työnteon ja kuluttamisen oravanpyörään

+ Firetystä katsotaan monelta kantilta

+ Kirjan tekijät uskaltavat etsiä oman tavoitteensa

Miinukset

– Firen perusideat esitellään pintapuolisesti

– “Tekninen” puoli lainataan muilta fire-kirjoittajilta ja podcästääjiltä

– Namedroppaus käy väsyttäväksi